Krokus inferno

Sambon och barnens mor, Lillemor, har sagt att mina bilder år färglösa och gråa. Som vanligt så har hon rätt, jag måste lära mej att dra på mer med färg och mättnad. Erik Lundgren säger att man alltid skall överdriva kontrasterna i det man målar och tänka på att alla färger bleknar när dom torkar. Det är lätt att glömma när man sitter där och kladdar.

220326 Krokus inferno

Så jag tänkte visa att jag visst kan måla färgglatt. Nu när det är vår och krokusarna konkurrerar med snödroppar, tussilago, påskliljor med mera. Jag valde jag att måla några krokusar. Krokusarna kan ha en häftig färgsättning där jag valt en variant med blad som är klarblå på utsidan och skiftar i blått, violett, rött och vitt på insidan. Pistillerna är klart gulorange.

Blommorna öppnar sej girigt mot solen och hoppas att yrvakna bin och andra flygfän skall hitta dom. Bladen under blommorna är väl bara ett påhitt som jag fortfarande inte är säker om det var så bra tänkt. Lillemor tycker det ser ut som ett krubitsmåleri, jag är inte säker om det är positivt, negativt eller bara en korrekt iaktagelse. Hon föreslog en hängning i källaren, av tavlan alltså.

Bilden är 24 x 34, målad med Ultramarin, permanent rose och transparant gul på ett Arches brigth white 300 g papper.